Blog

Op mijn blog vind je artikelen en recensies die ik voor mezelf of als bijdrage heb geschreven.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Kijk bij diensten of neem direct contact met me op.

Wel of geen lente-oren?

Dit artikel verscheen op 3 november online en in print in dagblad Trouw.

Een oudere lezer heeft jeukende oren waar geen zalf tegen helpt. Zijn het lente-oren of kan dat niet?

lente-oren-consult-kim-van-de-wetering-trouwEen 76-jarige lezer heeft al zo lang hij zich kan heugen jeuk aan zijn oorschelpen. Met hormoonzalf en andere zalfjes heeft hij geprobeerd de klachten te lijf te gaan, maar dat hielp niet. Zijn dermatoloog kon ook met een punctie geen afwijking constateren. Tegenwoordig vet hij de oorschelpen ‘s zomers en ‘s winters in met zonnebrandolie, en dat neemt de jeuk voor een dag weg, schrijft hij. Toen opperde zijn huisarts dat hij wellicht lente-oren heeft.

“Dat kan niet”, zegt dermatoloog Menno Gaastra stellig. Lente-oren komen volgens hem eigenlijk alleen voor bij jongens van zes tot twaalf jaar, vooral bij de eerste zon van het jaar. Het is een vorm van zonneallergie. Symptomen zijn jeukende blaasjes en pukkeltjes op de rand van de oren. “Lente-oren gaan na verloop van een aantal weken weer weg. Je krijgt het vaak een paar jaar achtereen, dan is je huid gewend aan zonlicht en je afweersysteem krachtiger”, vervolgt Gaastra. “Ik snap dat de arts er vanwege de jeukende oren aan denkt, maar het heet niet voor niets ook wel juvenile spring eruption. Zijn leeftijd en symptomen komen er niet mee overeen.”

Continue reading →

Met een ouderwets prentenboek kinderen wegwijs maken op internet

Dit artikel verscheen op 31 oktober online en in print in dagblad Trouw.

veilig-online-kaspersky-marlies-slegers-kim-van-de-wetering-trouwKinderboekenschrijfster Marlies Slegers schreef samen met cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab een boek om kinderen veilig te leren omgaan met internet. Vijf vragen aan de auteur, verder bekend van de series ‘I love Liv’ en ‘Hockeyteam de Sterren’.

Hoe doe je dat, kinderen waarschuwen en toch de leuke kant van internet laten zien?
“In ‘Kasper, Sky en de groene beer’ heeft Kasper een pratende, groene knuffelbeer die rood wordt als hij op internet iets wil doen wat gevaarlijk is. Zo wil Kasper zijn wachtwoord voor een online spelletje aan een vriendje geven, zodat die een moeilijk level voor hem kan halen. De beer legt uit dat gamen leuk is, maar er ook gevaren zijn. Ouders kunnen hun kinderen ook op deze manier een veilige omgang leren. Kijk met ze mee, toon interesse in wat ze op internet doen. Tussen neus en lippen door kun je kritische vragen stellen en ze wijzen op risico’s.”

Continue reading →

‘Een slechte dag of levensmoe?’

Bij een nieuwsbericht van mijn collega Melanie Zierse over euthanasie bij dementie, schreef ik dit korte interview.

euthanasie-dementie-onno-elema-kim-van-de-wetering-trouwMantelzorger Onno Elema (52) weet niet of zijn 89-jarige moeder, die dementie heeft, euthanasie zou willen. Nu is ze wilsonbekwaam en is het te laat om het haar te vragen.

“Mijn moeder is dement. ‘Van mij hoeft het allemaal niet meer’, zegt ze soms. Ik weet niet wat dat betekent. Heeft ze gewoon een slechte dag? Of is ze levensmoe? We hebben nooit gesproken over de mogelijkheid van levensbeëindiging als ze erg dement zou worden, en nu kan dat niet meer.

“Ik zorg al zeker tien jaar voor mijn moeder. Sinds april dit jaar zit ze in een verpleeghuis. We kwamen er laat achter dat ze dement werd. Ze was goed in het verbloemen van de symptomen en ik denk dat ze ook een beetje te trots was om toe te geven aan de dementie. Doordat de diagnose laat werd gesteld, was er ook weinig tijd om sommige dingen te bespreken.

Continue reading →

Seksuele voorlichting gaat ook over grenzen stellen en respecteren

Dit artikel verscheen op 26 oktober online en in print in dagblad Trouw.

Op school gaat seksuele voorlichting vooral over veilig vrijen. De #MeToo-discussie laat zien dat er veel meer nodig is. Hoe praat je met kinderen over grenzen stellen en seksuele intimidatie?

seksuele-voorlichting-metoo-kim-van-de-wetering-trouwSeksueel grensoverschrijdend gedrag is een van de lastigste onderwerpen om in de klas te bespreken, vindt Chantal Oosterhuis, leerkracht in groep zeven en acht van basisschool ‘t Kwekkeveld in Schijndel. “Praten over grenzen is altijd lastig, omdat een grens voor iedereen anders is”, zegt ze. “In jonge groepen gaat grensoverschrijding om kleine dingen. Hoe kinderen ‘nee’ kunnen zeggen als ze een kus moeten geven aan een oom of tante en dat niet willen. Hoe basaal ook, ze leren: mensen moeten je grens accepteren.”

Scholen moeten aandacht besteden aan seksualiteit en volgens de letter van de wet doen ze dat, concludeerde de Onderwijsinspectie vorig jaar. Maar daar was alles mee gezegd. De aandacht is vaak ‘beperkt en incidenteel’, aldus de inspectie, en ‘weinig doelgericht’. Bovendien ligt de nadruk vaak op het technische aspect van seks en is er weinig aandacht voor thema’s als weerbaarheid en respectvolle omgang met seksualiteit. En de #MeToo-discussie laat zien dat dat hoognodig is.

Continue reading →

‘Een Zeeuws meisje is rechtdoorzee’

Dit artikel verscheen op 21 oktober online en in print in dagblad Trouw.

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-34-41Het Zeeuwse meisje bestaat nog steeds, maar ze is niet ‘zuunig’ en ze draagt geen klederdracht. Ze is ondernemend, levenslustig en staat met beide benen op de grond – op hoge hakken of stevige laarzen. Rachelle Verhage portretteerde Zeeuwse meisjes, met fotograaf Johan Katerberg.

Tot haar knieën staat Zeeuws meisje Lieke Anna in de golven bij Breskens. Haar blik op de foto is teruggetrokken maar trots – typisch Zeeuws, zegt Rachelle Verhage.

 

Continue reading →

Kun je de hele avond alcohol drinken en toch veilig naar huis rijden?

Dit artikel verscheen op 21 oktober online en in print in dagblad Trouw.

Als je tussentijds genoeg tijd neemt om alcohol te laten afbreken, kun je dan de hele avond drinken en toch veilig naar huis rijden?

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-41-30Een lezeres is met haar vriend op een feestje. Omdat het volgens hem een uur duurt voor een glas alcoholische drank is afgebroken, beweert hij ieder uur een glas wijn te kunnen drinken om hen daarna nog veilig naar huis te rijden. Als je van 18:00 tot 00:00 uur ieder uur een glas wijn drinkt, schrijft de lezeres, dan zou ik denken dat je daarna niet meer achter het stuur kunt zitten.
Voor de zekerheid is ze daarom vaak de Bob. Toch lijkt haar vriend geen last te hebben van de drank. Kan het zijn dat het promillage alcohol bij hem langzamer opbouwt dan bij haar? Of kun je er ogenschijnlijk nuchter uitzien en toch een te hoog promillage in je bloed hebben?

Continue reading →

Functioneel griezelen in de Kinderboekenweek

Dit artikel verscheen op 4 oktober online en in print in dagblad Trouw.

Veel kinderen vinden enge en spannende boeken leuk. Maar hoe laat een griezelauteur kinderen griezelen zonder dat het te eng wordt?

griezelen-kinderboekenweek-trouw-kim-van-de-wetering“Monsters zijn eng”, zegt literatuurwetenschapper Kiene Brillenburg Wurth, “maar ook nuttig, zeker voor kinderen.” Wurth bestudeerde talloze horror- en griezelverhalen en promoveerde hierop in 2003. “Kinderen verdringen heftige ervaringen – niet alleen angsten maar ook alle gevoelens die ze eigenlijk nog niet snappen en daarom wegstoppen.” Ze voelen zich bijvoorbeeld alleen gelaten of verwaarloosd en snappen niet waarom. Door monsters in verhalen kunnen ze met een omweg alsnog met weggestopte ervaringen omgaan.

Continue reading →

Zorgboerderij De Boterbloem moet wijken voor Schiphol

Dit artikel verscheen op 26 september online en in print in dagblad Trouw.

De Boterbloem, een ecologische zorgboerderij tussen Schiphol en Amsterdam, dreigt te verdwijnen. Volgende maand moet ze plaatsmaken voor bedrijfspanden.

boterbloem-boerderij-trouw-kim-van-de-weteringIngesloten tussen Amsterdam, Schiphol en de A5 ligt biologische zorgboerderij De Boterbloem. Behalve het geraas van auto’s klinkt voortdurend het geblaf van het naastgelegen dierenhotel, maar dat hoor je niet als er een vliegtuig overvliegt, zegt boerderijeigenaar Trijntje Hoogendam (63). De laatste decennia zijn de stad en de bedrijven opgerukt tot vlak aan de boerderij. En nu lijkt De Boterbloem zelf plaats te moeten maken voor bedrijfspanden.

De boerderij is sinds 1916 in bezit van de familie Hoogendam, maar die is niet de eigenaar van de akkers. De boomgaard en de boerderij zelf kunnen blijven staan, maar op de grond waar nu aardappels en andere gewassen groeien, legt Schiphol Area Development Company (SADC) binnen afzienbare tijd Business Park Amsterdam Osdorp aan.

Continue reading →

Koningin Máxima ingetogen op Prinsjesdag

Dit artikel verscheen op 20 september online en in print in dagblad Trouw.

Sommigen stonden al uren langs de route van de Glazen Koets om een glimp van de koning en koningin op te vangen. Wat zou Máxima dragen?

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-47-09Rond een uur was de koningin voor het eerst te zien terwijl ze de koets instapte. Ze droeg een klassieke a-lijn japon gemaakt van transparante brokaat, een fijne zijden stof, met ingeweven grove bloemen in aquamarijn.

De jurk is volgens kenners een ontwerp van het Belgische modehuis Natan. “Haar avondkleding is meestal een Nederlandse ontwerp,” zegt royalty mode-expert Josine Droogendijk, “maar zestig procent van haar dagkleding komt van Natan.” De schoenen, in een aquamarijntint met een bandje dwars over de voet en enkel, waren van Nederlandse makkelij, zag Droogendijk: “Soms laat de koningin bijpassende schoenen maken, maar dit paar van ontwerper Jan Taminiau had ze al in de kast staan en paste mooi.”

Continue reading →

‘Laat de kaasboer ook wijn verkopen’

Dit artikel verscheen op 15 september online en in print in dagblad Trouw.

De strikte regels voor detailhandel en horeca werden in 36 gemeenten losgelaten. Dat leidt tot meer omzet voor ondernemers en levendige binnensteden.

kaasboer-horecawet-trouw-kim-van-de-weteringAls detailhandel drank mag aanbieden en horeca non-foodproducten mag verkopen, wordt de binnenstad een stuk levendiger. Dat blijkt uit een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met mengvormen in de Drank- en Horecawet.

Volgens de huidige Drank- en horecawet (DHW) mag een kaasboer geen wijntje schenken bij een kaasproeverij, en andersom mag een wijnboer geen kaasje verkopen. Veel te strikt, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en niet meer van deze tijd. Bovendien: de DHW is landelijk bepaald maar de handhaving ervan gebeurt sinds 2013 door de gemeentes.

Continue reading →