Blog

Op mijn blog vind je artikelen en recensies die ik voor mezelf of als bijdrage heb geschreven.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Kijk bij diensten of neem direct contact met me op.

Functioneel griezelen in de Kinderboekenweek

Dit artikel verscheen op 4 oktober online en in print in dagblad Trouw.

Veel kinderen vinden enge en spannende boeken leuk. Maar hoe laat een griezelauteur kinderen griezelen zonder dat het te eng wordt?

griezelen-kinderboekenweek-trouw-kim-van-de-wetering“Monsters zijn eng”, zegt literatuurwetenschapper Kiene Brillenburg Wurth, “maar ook nuttig, zeker voor kinderen.” Wurth bestudeerde talloze horror- en griezelverhalen en promoveerde hierop in 2003. “Kinderen verdringen heftige ervaringen – niet alleen angsten maar ook alle gevoelens die ze eigenlijk nog niet snappen en daarom wegstoppen.” Ze voelen zich bijvoorbeeld alleen gelaten of verwaarloosd en snappen niet waarom. Door monsters in verhalen kunnen ze met een omweg alsnog met weggestopte ervaringen omgaan.

Continue reading →

Zorgboerderij De Boterbloem moet wijken voor Schiphol

Dit artikel verscheen op 26 september online en in print in dagblad Trouw.

De Boterbloem, een ecologische zorgboerderij tussen Schiphol en Amsterdam, dreigt te verdwijnen. Volgende maand moet ze plaatsmaken voor bedrijfspanden.

boterbloem-boerderij-trouw-kim-van-de-weteringIngesloten tussen Amsterdam, Schiphol en de A5 ligt biologische zorgboerderij De Boterbloem. Behalve het geraas van auto’s klinkt voortdurend het geblaf van het naastgelegen dierenhotel, maar dat hoor je niet als er een vliegtuig overvliegt, zegt boerderijeigenaar Trijntje Hoogendam (63). De laatste decennia zijn de stad en de bedrijven opgerukt tot vlak aan de boerderij. En nu lijkt De Boterbloem zelf plaats te moeten maken voor bedrijfspanden.

De boerderij is sinds 1916 in bezit van de familie Hoogendam, maar die is niet de eigenaar van de akkers. De boomgaard en de boerderij zelf kunnen blijven staan, maar op de grond waar nu aardappels en andere gewassen groeien, legt Schiphol Area Development Company (SADC) binnen afzienbare tijd Business Park Amsterdam Osdorp aan.

Continue reading →

‘Laat de kaasboer ook wijn verkopen’

Dit artikel verscheen op 15 september online en in print in dagblad Trouw.

De strikte regels voor detailhandel en horeca werden in 36 gemeenten losgelaten. Dat leidt tot meer omzet voor ondernemers en levendige binnensteden.

kaasboer-horecawet-trouw-kim-van-de-weteringAls detailhandel drank mag aanbieden en horeca non-foodproducten mag verkopen, wordt de binnenstad een stuk levendiger. Dat blijkt uit een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met mengvormen in de Drank- en Horecawet.

Volgens de huidige Drank- en horecawet (DHW) mag een kaasboer geen wijntje schenken bij een kaasproeverij, en andersom mag een wijnboer geen kaasje verkopen. Veel te strikt, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en niet meer van deze tijd. Bovendien: de DHW is landelijk bepaald maar de handhaving ervan gebeurt sinds 2013 door de gemeentes.

Continue reading →

Kabinet geïrriteerd over huishoudens die vluchtelingen opvangen

Dit artikel verscheen op 4 september online en in print in dagblad Trouw.

Tientallen Nederlandse huishoudens vangen illegalen op, die vanwege Europese regels lang moeten wachten tot ze asiel kunnen aanvragen. Den Haag is daar niet blij mee.

nanne-meulendijks-kim-van-de-wetering-trouw

© Nanne Meulendijks

Het ministerie van veiligheid en justitie is geërgerd over stichtingen die vluchtelingen opvangen. Tientallen Nederlandse huishoudens vangen illegalen op, die vanwege Europese regels anderhalf jaar moeten wachten tot ze asiel kunnen aanvragen. Met deze opvang riskeren ze een boete.

De Utrechtse stichting Stil begon in april dit jaar met een project, Way to Stay, dat aandacht vraagt voor deze groep vluchtelingen. Het project is nog niet officieel begonnen, maar de stichting biedt wel al twintig jaar steun en opvang aan dakloze vluchtelingen. In de eerste helft van 2017 heeft Stil zeven gezinnen en 28 individuen geplaatst, onder wie een aantal van deze groep die achttien maanden moet wachten om asiel aan te vragen. De stichting beschikt over 61 adressen waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen, variërend van een paar dagen tot een paar jaar.

Continue reading →

Zonder basisarts stort het ziekenhuis in

Dit artikel verscheen 25 augustus online en print in dagblad Trouw. Het hoofdartikel is geschreven door mijn collega Edwin Kreulen, de portretten zijn van mijn hand.

De concurrentie op de opleiding tot medisch specialist is groot, maar wie de strijd verliest, hoeft bepaald niet stil te zitten. Integendeel: die draait zomaar meer diensten.

basisartsen-kim-van-de-wetering-trouwVeel ziekenhuizen drijven op de inzet van de zogeheten ‘arts niet in opleiding tot specialist’, kortweg anios. Basisartsen – die de opleiding geneeskunde doorliepen, inclusief de coschappen – kunnen in die functie ervaring opdoen. “Bij ons ontlasten de aniossen de artsen die in opleiding zijn, door iets meer diensten te draaien”, zegt een woordvoerder van Medisch Spectrum Twente, het ziekenhuis met de hoofdvestiging in Enschede. Het MST heeft rond de 230 specialisten, een dikke honderd artsen die daartoe worden opgeleid en daarnaast nog zeventig artsen die niet in opleiding zijn. Iedere jonge arts moet werken onder supervisie van een specialist.

Continue reading →

In de leefstraat is het leven op de stoep terug van weggeweest

Dit artikel verscheen op 12 augustus online en in print in dagblad Trouw.

Er komen in de zomer in Nederland steeds meer ‘leefstraten’. Het doel: meer contact met de buren.

schermafbeelding-2017-09-05-om-12-18-38Midden in de Utrechtse Kersstraat zitten Hanneke Matthijssen (43) en haar buurman Kees Bos (70). Kees’ echtgenote Ineke Brunt (70) zet thee en koekjes op de geïmproviseerde tafel van pallets. Om hen heen staat tuinmeubilair dat in de loop van de avond bezet zal worden door andere buren. Er is regen voorspeld, maar onder de partytent zitten de bewoners droog.

De Kersstraat is deze zomer omgetoverd tot een zogeheten ‘leefstraat’. In overleg met de gemeente sluiten bewoners hun straat ‘s zomers een paar weken voor auto’s, en ontmoeten ze elkaar op straat. Voor die transformatie hebben initiatiefnemers Matthijssen, Petra Veeneman (36) en Frank van Norel (48) wel wat moeten doen. Van de 35 huishoudens in de Kersstraat waren er vier tegen het plan. Matthijssen is herhaaldelijk bij hen langs geweest om te praten over hun bezwaren. “Mensen waren vooral bezorgd omdat ze niet wisten wat ze konden verwachten”, zegt Matthijssen.

Continue reading →

Familiealbum met vaders van bijzondere aard

Dit artikel verscheen op 3 augustus online en in print in dagblad Trouw.

Met portretten van vaders en hun kinderen wil fotograaf Martijn Gijsbertsen de kijker aan het denken zetten. Het lijken gewone familieportretten. Verandert het beeld als je weet dat de vaders homo zijn?

schermafbeelding-2017-09-05-om-12-20-23Voor de serie ‘Daddy Cool’ portretteerde Martijn Gijsbertsen (44) vijf homovaders en hun kind, gezinnen met elk hun eigen verhaal. De vader van Gijs co-oudert met een heterovrouw. Een andere vader heeft samen met zijn partner een kind geadopteerd. Er is een vader die co-oudert met een lesbisch stel. Eentje die donor is geweest voor een lesbisch stel en wekelijks een papadag heeft. En tot slot een vader – wiens portret nog in wording is – met een kind uit een voormalige heterorelatie.

Continue reading →

De Leeuwinnen doen het prima, maar waar zijn de wuppies?

Dit artikel verscheen op 29 juli online en in print in dagblad Trouw.

De marketingwereld heeft de populariteit van het EK voetbal voor vrouwen danig onderschat. Maar als het meezit gaat de Hema straks weer oranje tompoezen verkopen.

schermafbeelding-2017-09-05-om-12-16-02Er keken 2,4 miljoen mensen naar de laatste EK-poulewedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal, afgelopen maandag tegen België. Bedrijven zijn verrast door de plotselinge populariteit van de sport; brulshirts, vlaggetjes en oranje reclames zie je nauwelijks. Hoe komt dat?

De bedrijven die tijdens EK’s en WK’s van de mannen talloze oranje marketingproducten uitgeven, doen bij het EK voetbal voor vrouwen niet mee met de oranjekoorts. Bavaria, dat bij andere voetbaltoernooien onder meer oranje jurkjes weggaf, schoof het EK terzijde. De brouwer was te druk met andere campagnes. Bij Albert Heijn krijg je tijdens dit toernooi geen oranje verzamelobject bij de boodschappen, zoals wuppies.

Continue reading →

Telefonische hulplijn voor mensen in psychische nood is vaak overbelast

Dit artikel verscheen op 28 juli online en in print in dagblad Trouw.

Sensoor, hulplijn voor mensen in psychische nood, is overbelast. Reden: wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.

schermafbeelding-2017-09-05-om-12-17-01In een kleine belruimte zit vrijwilliger Pauline van Wakeren met een headset op. Haar bureau staat aan het raam, de lamellen heeft ze dichtgedaan zodat ze niet wordt afgeleid. De telefoon gaat. De man die belt staat al een tijdje op de wachtlijst van een ggz-instelling. Hij is depressief en voelt zich niet goed, maar hij kan pas over twee weken met een psycholoog spreken.

In het belsysteem kan Van Wakeren zien hoe druk de lijnen zijn. Een groen vinkje staat voor beschikbaar en een rood kruisje betekent dat een telefoonlijn bezet is. Overdag kunnen de vrijwilligers het meestal wel aan, maar tijdens piekuren – ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend – zijn er vaak alleen maar rode kruisjes te zien.

Continue reading →

Roze Maandag: een dagje labelen

Dit artikel verscheen op 25 juli online en in print in dagblad Trouw.

Tilburg kleurde gisteren roze. Een gemoedelijke stoet homo’s, lesbiennes, transgenders én hetero’s.

roze-maandag-kim-van-de-wetering-trouwEen jonge blonde vrouw plukt een sticker van het vel en plakt hem bij een man op zijn shirt. ‘Homo’, staat er. Hij krijgt nog een sticker en lacht: ‘Kruikenzeiker’, staat er op deze. Ze slenteren allebei weer mee met de Roze Karavaan door de binnenstad van Tilburg. Het is Roze Maandag en de slogan is dit jaar ‘Label me gerust, maar stop niet bij één label’.

De karavaan is één lange roze stoet met mannen op stilettohakken, vrouwen in corsetten maar ook niet-LHBT’ers. Samen lopen ze naar de kermis die jaarlijks een week lang het centrum vult. De maandag van de kermisweek is al 27 jaar Roze Maandag.

Continue reading →