Portfolio

Hier vind je artikelen en recensies die ik voor krant, tijdschrift of mezelf heb geschreven.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Kijk bij diensten of neem direct contact met me op.

Restauratie Domkerk schiet goed op

Dit artikel verscheen op 5 februari online (met video) en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

schermafbeelding-2018-02-17-om-14-09-58Het eerste deel van de restauratie aan de Domkerk moest volgens planning in januari gereed zijn. Toch staan de steigers van aannemer Nico de Bont er nog, maar niet omdat de opknapbeurt vertraging heeft opgelopen. Integendeel: de restaurateurs zijn tegen de verwachting in al bezig voor de restauratie van het tweede deel.

In eerste instantie zou alleen het zuidelijke deel gerestaureerd worden en was het noordelijke deel pas over twee jaar aan de beurt. Onlangs bleek dat er toch meer geld beschikbaar was en er al gestart kon worden met de tweede fase. De voorbereiding daarvoor zijn nu in gang.

Continue reading →

Fotograaf Cas Slagboom zit bewoners Overvecht en Zuilen dicht op de huid

Dit artikel verscheen op 30 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

schermafbeelding-2018-02-07-om-12-36-37Het Utrechtse stadhuis toont vanaf vandaag een overzichtstentoonstelling van sociale fotoprojecten uit Zuilen en Overvecht. Onder het thema ‘We Come Closer’ brengt de tentoonstelling drie projecten in beeld die als doel hebben om Utrechters dichter bij elkaar te brengen.

Fotograaf van de expositie is Cas Slagboom. Hij werkt samen met zijn partner en producent Nathalie Nijkamp en sociaal ondernemer Liesbeth Arends. De expositie gaat over mensen van diverse pluimage en toont zowel zwart-witportretten als bewerkt, surrealistisch beeld. Maar alle fotoprojecten hebben gemeen dat ze gaan over mensen die in Utrecht wonen.

Continue reading →

Drie oude rotten in de binnenstad

Dit artikel verscheen op 25 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

schermafbeelding-2018-02-07-om-12-39-15De Utrechtse binnenstad verandert. Kleine winkels maken plaats voor ketens, straten worden auto- of zelfs fietsvrij en als het aan de horecanota ligt, krijgen koffietentjes en cafés ruim baan. Temidden van deze veranderingen houden een paar speciaalzaken al decennialang het hoofd boven water: IJzerhandel W. Pijper aan de Oudegracht, Electro Service op ‘t Wed en Passamenterie Baars & Van de Kerkhof op de Lijnmarkt.

Continue reading →

Victor Reinier opent SpeelGOEDwinkel op Utrecht CS

Dit artikel verscheen op 9/10 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.victor-reinier-speelgoedwinkel-ad-kim-van-de-wetering

Victor Reinier en Klaas van Kruistum openen vanavond op station Utrecht Centraal de SpeelGOEDwinkel. In deze pop-upstore zijn de hele week workshops van TeamUp, een project dat gevluchte kinderen in Nederland ondersteunt door middel van sport en spelletjes.

De SpeelGOEDwinkel en TeamUp zijn een gezamenlijk initiatief van War Child, Save the Children en Unicef. Voor de opening van de winkel gaan tv-presentator Klaas van Kruistum en acteur/regisseur Victor Reinier samen met het publiek onderling de strijd aan. Ze spelen het zogenoemde ‘chaosdoelenspel’. Degene die wint, mag de winkel officieel openen.

Continue reading →

Rennen tegen depressie op de somberste dag van het jaar

Dit artikel verscheen op 15 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

schermafbeelding-2018-02-07-om-12-39-4221 mensen uit Utrecht en omgeving deden vandaag, op de somberste dag van het jaar, mee aan de Mind Blue Monday Run Utrecht om aandacht te vragen voor depressie. Met de loop werd volgens de website van het evenement 3.095 euro opgehaald.

De eerste hardlopers komen binnen bij de finish. Ze mochten kiezen of ze 5 km renden, of nóg een rondje deden en 10 km op hun naam mochten schrijven. Lisette Soethof (23) staat met een paar andere deelnemers uit te puffen. Ze kreeg meteen een steek in haar kuit, lacht ze, maar daarna ging het goed. In haar omgeving hebben verschillende mensen last van psychische klachten en zelf kampte ze op haar vijftiende met een depressie. „Een depressie is iets wat je snel wegpraat”, zegt ze als ze een beetje op adem is gekomen. „Het is belangrijk dat het bespreekbaar wordt gemaakt.”

Continue reading →

Paul van Vliet bezoekt project in Zuilense Aboe Daoedschool

Dit artikel verscheen op 9/10 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

kim-van-de-wetering-ad-paul-van-vliet-awardTot lang na schooltijd bleven de leerlingen van groep 8 van de Zuilense Aboe Daoedschool vanmiddag in de schoolbanken zitten. Hun klas kreeg vandaag bezoek van Unicef-ambassadeur Paul van Vliet. Hij was daar om een project van Stichting Move te bekijken dat vorig jaar de Paul van Vliet Award kreeg.

Zeven studenten van studievereniging Versatile zitten met de leerlingen aan tafel op de ruime zolder van de school. Ze hebben vandaag met elkaar bedacht dat ze een spelletjesmiddag in een bejaardentehuis gaan organiseren, met gezonde hapjes.

Continue reading →

Even geen getoeter en gebrom in de binnenstad

Dit artikel verscheen op 4/5 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

kim-van-de-wetering-ad-staking-streekvervoer-utrechtHet is een bijzonder gezicht. Normaal rijden bussen af en aan in de Utrechtse binnenstad, maar nu is het opmerkelijk rustig. Door de landelijke staking van het streekvervoer maken vandaag alleen taxi’s en hulpdiensten gebruik van de busbaan die dwars door de stad loopt.

Op het kruispunt bij Vredenburg en de Lange Viestraat glippen op andere dagen aan de lopende band fietsers en voetgangers nog nét voor luid toeterende bussen langs. Vandaag staat het winkelende publiek voor een bijna leeg kruispunt te wachten bij het regenboogzebrapad.

Continue reading →

Maria’s Kerst-In volgend jaar in de zomer

Dit artikel verscheen op 11 december online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

kim-van-de-wetering-ad-marias-kerst-inDe achttiende editie van Maria’s Kerst-In zal de laatste zijn die traditiegetrouw plaatsvindt op tweede kerstdag. De organisatie wil de jaarlijkse bijeenkomst waar dak- en thuislozen kleding kunnen uitzoeken en iets kunnen eten en drinken vanaf volgend jaar in de zomer houden.

“Er wordt rond de kerstdagen ontzettend veel georganiseerd voor dak- en thuislozen”, weet Wim Eickholt, een van de organisatoren. “Dat is mooi, maar dakloos ben je het hele jaar. Daarom kijken we nu naar de zomer, als er minder initiatieven zijn.”

Continue reading →

Voor elke dakloze in Utrecht is er bij deze kou even een slaapplek

Dit artikel verscheen op 9 december online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.kim-van-de-wetering-ad-utrechts-nieuwsblad-koudweeropvang-daklozen

Bij echte winterse kou moet elke dakloze binnen kunnen slapen. De Gemeente Utrecht kondigt dan de koudweerregeling af: overnachting wordt gratis en er gaat een extra opvang open. Donderdagnacht opende koudweeropvang De Stadsbrug voor het eerst deze winter.

Het is nog een paar graden boven nul, maar voor de deur staan al drie daklozen te wachten tot de extra opvang aan de Koningin Wilhelminalaan open gaat. Binnen worden de laatste voorbereidingen getroffen door medewerkers en vrijwilligers van De Tussenvoorziening, hulporganisatie voor (ex-)dak- en thuislozen. Ze zetten thee en koffie klaar in de met kerstdecoratie versierde gemeenschapsruimte. In de aangrenzende keuken staat soep te pruttelen. Om half acht gaan de deuren open.

Continue reading →

Wel of geen lente-oren?

Dit artikel verscheen op 3 november online en in print in dagblad Trouw.

Een oudere lezer heeft jeukende oren waar geen zalf tegen helpt. Zijn het lente-oren of kan dat niet?

lente-oren-consult-kim-van-de-wetering-trouwEen 76-jarige lezer heeft al zo lang hij zich kan heugen jeuk aan zijn oorschelpen. Met hormoonzalf en andere zalfjes heeft hij geprobeerd de klachten te lijf te gaan, maar dat hielp niet. Zijn dermatoloog kon ook met een punctie geen afwijking constateren. Tegenwoordig vet hij de oorschelpen ‘s zomers en ‘s winters in met zonnebrandolie, en dat neemt de jeuk voor een dag weg, schrijft hij. Toen opperde zijn huisarts dat hij wellicht lente-oren heeft.

“Dat kan niet”, zegt dermatoloog Menno Gaastra stellig. Lente-oren komen volgens hem eigenlijk alleen voor bij jongens van zes tot twaalf jaar, vooral bij de eerste zon van het jaar. Het is een vorm van zonneallergie. Symptomen zijn jeukende blaasjes en pukkeltjes op de rand van de oren. “Lente-oren gaan na verloop van een aantal weken weer weg. Je krijgt het vaak een paar jaar achtereen, dan is je huid gewend aan zonlicht en je afweersysteem krachtiger”, vervolgt Gaastra. “Ik snap dat de arts er vanwege de jeukende oren aan denkt, maar het heet niet voor niets ook wel juvenile spring eruption. Zijn leeftijd en symptomen komen er niet mee overeen.”

Continue reading →