schermafbeelding-2018-08-02-om-15-53-04Het lijkt een jongensdroom, maar het Brabantse U-Boat Worx maakt ze echt: kleine duikboten voor drie tot elf personen. Ze kunnen honderden meters onder zee, en vanuit de doorzichtige koepel heb je prachtig zicht op de zeebodem.

Midden tussen de landelijke huizen aan de rand van Breda ligt een klein industrieterrein. Op het terrein vind je niet alleen een Honda-dealer en een dierenziekenhuis, maar ook een duikbotenbouwer. In een bescheiden loods met twee hallen doet U-Boat Worx zijn werk.

U-Boat Worx MTAan de muren hangen grote foto’s van mannen aan wie U-Boat Worx schatplichtig is. Cornelis Drebbel, die naar verluidt de eerste duikboot maakte – met roeispanen die in leren zakken staken. Don Walsh, de eerste duiker die in de Marianentrog is geweest, het diepste punt van de wereldzeeën. En natuurlijk Jules Verne, schrijver van 20.000 mijlen onder zee, het boek dat U-Boat-oprichter Bert Houtman als kleine jongen las. Zijn bedrijf zet met supermoderne privéduikboten de volgende stap in de geschiedenis van de onderzeeër.

Deze reportage maakte ik voor MT Magazine. Lees verder >