Succesvol leidinggeven begint met weten welk gedrag je wilt zien – en daar dan zelf mee beginnen, zegt Ben Tiggelaar. ‘Verandering gaat vaak fout bij implementatie, en implementatie draait om gedragsverandering. Wanneer je als leidinggevende eigenlijk niet eens in staat bent om je eigen gedrag te veranderen, heeft het geen zin.’

Ben Tiggelaar staat al jaren bekend als één van de beste managementsprekers die Nederland rijk is. Behalve dat hij lezingen geeft, schrijft Tiggelaar columns en boeken en onderzoekt hij de onderwerpen leiderschap en verandering. Zijn bekendste boek is Dromen, Durven, Doen.

Je behandelt in je boeken en seminars ontzettend veel theorieën. Acht meter managementboeken in acht uur, belooft je seminar ‘MBA in één dag’ bijvoorbeeld. Hoe selecteer je die, en hoe breng je daar een lijn in?

‘Managers houden van dingen die nieuw klinken en onderzoekers en schrijvers presenteren ook graag dingen als nieuw. Maar vaak gaat het uiteindelijk om nieuwe labels voor bekende ideeën.  De kunst is om voor een seminar die inzichten te selecteren waar je als manager een tijdje mee vooruit kan. Voor MBA in één dag kijk ik daarom naar de programma’s van de grote businessschools: wat zijn de vaste waarden daarin? Wat moet elke manager weten?

Dit interview schreef ik voor MT.nl. Lees verder >