Ex-bondscoach Danny Blind, de VerkeersInformatieDienst (VID) en een nog onbekend transportbedrijf worden verdacht van betrokkenheid bij een ongekend matchfixingschandaal. Hen wordt ontwrichting van het Nederlandse voetbal ten laste gelegd.

De zaak escaleerde toen tientallen voetbalfans na het ontslag van Blind hun kaartjes voor de interland vanavond aanboden op Marktplaats. NH uit Hilversum biedt zijn twee tickets voor Nederland-Italië aan voor vijftien euro, ‘maar biedingen zijn meer dan welkom. Ik heb er geen interesse meer in en mensen in mijn omgeving ook niet.’ Nog ongeveer veertig andere Marktplaatsgebruikers bieden hun kaartjes aan. NH is een van de weinigen die zich uit durft te spreken. De meesten bieden hun kaartjes aan ‘door omstandigheden’.

Afgelopen zaterdag verloor het Nederlands Elftal ‘door omstandigheden’ van Bulgarije. Een incident, zei Blind. Vanwege de vele goede spelers had Blind het moeilijk. Het Elftal won zeven keer in zeventien wedstrijden. Zelfs met het inzetten van debutant Matthijs de Ligt slaagde het Elftal er nog in om vier keer op doel te schieten. Ook de drie corners in Nederlands voordeel konden niet worden voorkomen. Om maar niet te spreken van 69% balbezit.

De ontwrichting gaat verder: supporters wordt op grote schaal bemoeilijkt het Elftal aan te moedigen. De vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië wordt gespeeld in de Amsterdam Arena. De Schipholtunnel, belangrijke toegang tot de Arena, blijft tot na de avondspits dicht vanwege een brand maandag. Eerder zouden er twee rijstroken geopend worden, maar op het laatste moment toch niet. Nog net op tijd waren er problemen met ventilatoren in de tunnel. Daar heeft de VID voor gezorgd. Voetbalsupporters voor de wedstrijd vanavond in de Arena zullen in de file vast komen te staan.

Ook aan de toegangsroute per trein is gedacht: het treinverkeer tussen Centraal Station en Bijlmer Arena lag plat doordat een vrachtwagenchauffeur zijn voertuig in een spoorbrug was gereden. De vrachtwagen heeft echter niet genoeg schade aangericht om het spoor tot vanavond onberijdbaar te maken. Het is nog niet bekend of de chauffeur van de nog onbekende transportmaatschappij vervolgd zal worden.

Er worden nog steeds supporters verwacht in de Amsterdam Arena vanavond.