Dit artikel verscheen op 21 oktober online en in print in dagblad Trouw.

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-34-41Het Zeeuwse meisje bestaat nog steeds, maar ze is niet ‘zuunig’ en ze draagt geen klederdracht. Ze is ondernemend, levenslustig en staat met beide benen op de grond – op hoge hakken of stevige laarzen. Rachelle Verhage portretteerde Zeeuwse meisjes, met fotograaf Johan Katerberg.

Tot haar knieën staat Zeeuws meisje Lieke Anna in de golven bij Breskens. Haar blik op de foto is teruggetrokken maar trots – typisch Zeeuws, zegt Rachelle Verhage.

 

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-33-46

Lieke Anna. © Johan Katerberg

Er staan 22 vrouwen in ‘Op zoek naar het echte Zeeuwse meisje’, dat deze week verscheen. De een is geboren in Zeeland maar woont nu op Curaçao, een ander komt uit Bosnië en woont sinds haar kindertijd in Middelburg, maar de meesten zijn geboren en getogen op een van de Zeeuwse eilanden. Allemaal noemen ze zichzelf ‘Zeeuws meisje’ en stuk voor stuk zijn ze daar trots op.

“Het Zeeuwse meisje is natuurlijk niet één type”, zegt Verhage (39). “Het zijn allerlei verschillende vrouwen, maar een paar karaktertrekken zag ik bij elk van hen terug. Ze zijn ambitieus, maar staan met beide benen op de grond. Ze zijn blij met wie ze zijn en waar ze vandaan komen, en aan hen allemaal trekt de ruige zee.”
De Middelburgse Verhage begon haar zoektocht omdat ze buiten Zeeland geregeld de opmerking krijgt dat ze helemaal niet lijkt op een Zeeuws meisje. “Hoe ziet dat er dan uit, vraag ik dan. We zouden bekrompen zijn, en niet-modieus. Ik weet niet waar dat vandaan komt. Misschien dat mensen afgelegen gelijkstellen aan afgeschermd. Ik krijg nog wel eens de vraag of we wel snelwegen hebben, en internet”, zegt Verhage.

Tekst gaat door onder foto

Nikki Zwier. © Johan Katerberg

Nikki Zwier. © Johan Katerberg

Ze vroeg ook aan de Zeeuwse meisjes wat volgens hen een Zeeuws meisje is. ‘Een Zeeuws meisje is rechtdoorzee’, zegt Nadja Stoltink (31) in het boek. ‘Altijd eerlijk en maakt niet zo snel een drama van de kleine dingen in het leven.’ Ook Connie de Lange herkent zich niet in het Zeeuwse meisje van vroeger: ‘Een Zeeuws meisje doet alles met haar hart en heeft een grote lust voor het leven.’
Verhage: “Als je het Zeeuws meisje ziet, van de margarinereclame, zie je een levenslustig iemand met knetterogen. Dat herken ik in het Zeeuwse meisje van nu, maar niet dat ‘zuunige’. Tenzij je het hebt over zuinig op jezelf. We laten niet gelijk het achterste van de tong zien, dat kost tijd. Een mossel die dicht zit, die laat zich niet smaken.” 

Mariska Natte. © Johan Katerberg

Mariska Natte. © Johan Katerberg

‘Op zoek naar het echte Zeeuwse meisje’
Rachelle Verhage en Johan Katerberg
Uitgeverij Het Paard van Troje, Goes
ISBN 978-90-71937-57-6. 15 euro