Bij innovatie denken we vaak aan alle technologische ontwikkelingen in deze eeuw, maar al de hele menselijke historie zijn we bezig met vernieuwen. Daarom zijn we waar we nu zijn, en we kunnen nog veel leren van die geschiedenis, zegt professor Jared Diamond.

Jared Diamond is een Amerikaans wetenschapper die doceert aan de UCLA en is auteur van het veel geprezen boek ‘Guns, Germs and Steel’. Volgens Jared genieten we nu van uitvindingen als zelfrijdende auto’s, smartphones en 3D-printers omdat we ooit het alfabet bedachten en op ontdekkingsreis gingen. Zo lang er mensen zijn, zijn we bezig met uitvinden en innoveren. Professor Diamond licht vijf lessen uit die innovatieve bedrijven van de geschiedenis kunnen leren.

#1 Onderzoek en nieuwsgierigheid

Innovatie kan ontstaan uit een gerichte zoektocht, of wanneer mensen hun nieuwsgierigheid op de vrije loop laten. Een historisch voorbeeld van gerichte innovatie is het Manhattan Project, waarbij vijf jaar gericht werd gewerkt aan de atoombom; er was een doel gesteld en vervolgens werd gezocht naar een manier om dat te bereiken. Ook de mobiele telefoon ontstond zo: Motorola-medewerker Martin Cooper kreeg het idee na een aflevering van Star Trek en werkte het uit tot het eerste mobieltje.

Dit artikel schreef ik voor MT.nl. Lees verder >