Dit artikel verscheen op 20 september online en in print in dagblad Trouw.

Sommigen stonden al uren langs de route van de Glazen Koets om een glimp van de koning en koningin op te vangen. Wat zou Máxima dragen?

schermafbeelding-2017-10-25-om-22-47-09Rond een uur was de koningin voor het eerst te zien terwijl ze de koets instapte. Ze droeg een klassieke a-lijn japon gemaakt van transparante brokaat, een fijne zijden stof, met ingeweven grove bloemen in aquamarijn.

De jurk is volgens kenners een ontwerp van het Belgische modehuis Natan. “Haar avondkleding is meestal een Nederlandse ontwerp,” zegt royalty mode-expert Josine Droogendijk, “maar zestig procent van haar dagkleding komt van Natan.” De schoenen, in een aquamarijntint met een bandje dwars over de voet en enkel, waren van Nederlandse makkelij, zag Droogendijk: “Soms laat de koningin bijpassende schoenen maken, maar dit paar van ontwerper Jan Taminiau had ze al in de kast staan en paste mooi.”

De japon noemt Droogendijk mooi en ingetogen. Ze denkt niet dat de ingetogen kleur van haar ensemble te maken heeft met de situatie op de Bovenwindse eilanden, waar de koning de Troonrede mee opende, of het recente overlijden van haar vader. “De jurk wordt vaak al maanden van tevoren gemaakt, het lijkt me toeval. Ook omdat ze in het verleden, bijvoorbeeld na het overlijden van prins Friso en MH17, gewoon goud en felrood droeg.”

De halsketting met drie rijen diamanten die de koningin droeg, komt uit de koninklijke kluis, zegt Droogendijk. “Beatrix en Juliana hebben dit collier ook gedragen.” Van de broche, een strik met vandaag een robijnen hanger, is de herkomst onduidelijk.

In de grootte van haar hoed varieert Máxima, dit jaar droeg ze een kleine zonder rand in de kleur van haar jurk. “De mensen langs de weg zullen er blij mee zijn geweest, omdat ze haar gezicht zo goed konden zien,” zegt Droogendijk.

Koning Willem-Alexander droeg een jacquet met grijs vest en het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde. “Met herenkleding, zeker voor dit soort gelegenheden, kun je wat minder creatief zijn”, merkt Droogendijk op.

Overigens zal Máxima al gauw iets anders hebben aangetrokken, want kort na de balkonscène vloog de koningin naar New York, voor haar werkzaamheden voor de VN.

Bussemakers mosselbroche
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker verscheen vandaag in een effen koningsblauwe jurk, met op haar hoofd een hoed met glanzend zwarte veren. Dit zwart kwam terug in de bijzondere broche die rechts op haar jurk gespeld was: een Zeeuwse mossel. Achter haar outfit zat dit jaar geen bijzondere gedachte.

Afgelopen jaren liet Bussemaker haar outfit maken door studenten van bijvoorbeeld kostuumopleidingen of de Technische Universiteit Eindhoven. Vanwege de langlopende formatie was niet duidelijk of Bussemaker op Prinsjesdag aanwezig zou zijn, daarom heeft de minister haar outfit dit jaar zelf uitgezocht. De mosselbroche komt uit Zeeland, de verenhoed is in New York aangeschaft.