Als mantelzorger met een drukke baan moet je werk en zorgtaken zien te combineren, en dat is niet altijd makkelijk. Hoe praat je daarover op je werk?

Het is moeilijk om je zorgtaken als mantelzorger te combineren met je baan. Want mantelzorgen is zwaar, weet Habiba Chrifi-Hammoudi van Steunpunt Mantelzorg/U-Centraal. Ze somt op: je hebt een slaapgebrek omdat je ’s nachts moet zorgen of nog voor je werk bezig bent. Je raakt gestrest, gefrustreerd en soms geïsoleerd omdat er geen begrip is uit je omgeving of je sociale leven verdwijnt. Soms zijn er ook lichamelijke klachten omdat je iemand steeds moet tillen. ‘Mantelzorgers zorgen voor een ander, maar hebben vaak op den duur zelf hulp nodig’, ziet Chrifi. ‘Dat wordt vaak vergeten: niet alleen de zieke heeft er behoefte aan dat iemand vraagt hoe het met hem gaat, maar ook de mantelzorger.’

Veel mantelzorgers zijn bang om zorgverlof aan te vragen omdat ze ontslagen zouden kunnen worden, ziet Chrifi, en ze kent verhalen waarin dat echt gebeurde. Om dat te voorkomen, melden mantelzorgers zich soms ziek omdat ze niet voldoende vrije dagen hebben om voor hun naaste te zorgen.

Dit artikel schreef ik voor MT.nl. Lees verder >