Dit artikel verscheen op 11 december online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

kim-van-de-wetering-ad-marias-kerst-inDe achttiende editie van Maria’s Kerst-In zal de laatste zijn die traditiegetrouw plaatsvindt op tweede kerstdag. De organisatie wil de jaarlijkse bijeenkomst waar dak- en thuislozen kleding kunnen uitzoeken en iets kunnen eten en drinken vanaf volgend jaar in de zomer houden.

“Er wordt rond de kerstdagen ontzettend veel georganiseerd voor dak- en thuislozen”, weet Wim Eickholt, een van de organisatoren. “Dat is mooi, maar dakloos ben je het hele jaar. Daarom kijken we nu naar de zomer, als er minder initiatieven zijn.”

De datum die de organisatie daarvoor op het oog heeft is 15 augustus, de dag waarop katholieken Maria-Tenhemelopneming vieren. Door te kiezen voor die feestdag blijft ook de naam van initiatiefneemster Maria Hendriks voortleven. Zij begon in 2000 met Maria’s Kerst-In, die na haar overlijden in 2010 werd voortgezet door organisaties als Emmaus, De Tussenvoorziening en Kargadoor.

Leven als dakloze
Wim Eickholt schreef het in oktober verschenen boek Wat ik nou toch heb meegemaakt over zijn leven als dakloze. “Ik heb ongeveer een jaar op straat geleefd”, zegt Eickholt. “Daardoor weet ik wat je mist en kan ik goed meedenken met de organisatie.” In de zomer is het makkelijker om op straat te leven, zegt hij, maar ook dan heb je behoefte aan bepaalde dingen. “Die dingen probeer ik in de opvolger van de Kerst-In te regelen. Het belangrijkste is dat je je als dakloze weer even mens voelt.”

Ideeën voor de invulling heeft Eickholt al: een Italiaanse avond, waarbij de daklozen aan lange tafels zitten en bediend worden. Daarna wil hij een mooie film vertonen, het liefst The Godfather. Hij wil ook massages, voetverzorging en dergelijke regelen, zodat iedereen ‘lekker kan poedelen’. De uitvoering zal in samenwerking met de middenstand zijn, en misschien met studenten die dan in hun introductietijd zitten. “Het moet niet iets zijn van de rijken voor de armen, maar iets wat we samen doen.”

‘Geen spareribs’
Als ex-dakloze heeft hij ook veel praktische ervaringstips. “Elke dakloze heeft eigenlijk een problematisch gebit, dus zorg dat je het eten daarop aanpast; geen spareribs ofzo.” Alcohol serveren is een must, zegt Eickholt droog, anders komt er niemand. “Daar kun je bedillerig over doen, maar je kunt het ook uitserveren. Zo houd je zicht op de hoeveelheden, maar hoef je niet te betuttelen.” En rookpauzes tijdens de film zijn onvermijdelijk, zeker bij de bijna drie uur durende The Godfather.

Eickholt heeft de mazzel gehad dat hij binnen jaar een eigen huisje kreeg. “Het ging allemaal heel snel, waardoor ik meer in de normale wereld bleef. Dat helpt om mee te werken aan een initiatief als dit”, zegt Eickholt die verder nog op zoek is naar werk. “Ik ben een soort troetel-swiebertje, een knuffeldakloze.”

Dit jaar is de Kerst-In nog wel op tweede kerstdag maar heeft al een iets gewijzigde vorm. Er zijn geen kledinginzameling en –verstrekking; kleding is volgens de organisatie elders in overvloed het hele jaar verkrijgbaar. Wat blijft, is het gratis eten en drinken, de vuurkorven, livemuziek, misschien een paar kerstcadeautjes en de mogelijkheid om samen kerst te vieren.