Hij mag dan al ruim twee millennia niet meer onder ons zijn, Aristoteles’ teksten en ideeën zijn verrassend toepasselijk voor vandaag, in ons privé- en zakenleven. In haar net verschenen boek Wat zou Aristoteles doen? vertelt Edith Hall als woordvoerder van de Griekse filosoof hoe we betere beslissingen kunnen nemen, beter communiceren en hoe we ons potentieel kunnen gebruiken.

Inmiddels zegt Edith Hall over zichzelf dat ze gelukkig is en plezier heeft in haar werk, dankzij de lessen van Aristoteles. ‘Denk na over wie je wilt zijn en maak een plan voor hoe je daar komt, leerde ik van hem. En kies werk dat daarbij past.’

Wat is de rode draad in al die dingen waar Aristoteles over schreef?

‘Aristoteles schrijft heel praktisch over allerlei dingen. Waar het op neerkomt, is achterhalen wat de best mogelijke versie is van jezelf, en hoe je daar komt. Waar wil je op je sterfbed op terugkijken? Het gaat erom dat je de regie neemt, en ophoudt de schuld te geven aan het lot en andere mensen als het fout gaat. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk.’

Doen we dat te weinig?

‘Ik denk dat veel mensen, zeker vandaag, in de slachtofferrol kruipen in plaats van kijken wat ze zelf verkeerd hebben gedaan. In mijn eigen leven was dat vooral partnerkeuze en vrienden. Tot ik dertig was koos ik steeds de verkeerde mensen en dan beschuldigde ik ze ervan dat ze slechte mensen waren. Wat ze waarschijnlijk waren, maar daar gaat het niet om; ik koos ze. Toen ik dat zag ben ik andere keuzes gaan maken.’

Dit interview schreef ik voor MT.nl. Lees verder >