sciencefiction Kim van de Wetering MTSciencefictionfilms hebben het nog nooit helemaal bij het rechte eind gehad. Maar ze helpen ons soms wel om grip te krijgen op de mogelijke gevolgen van nieuwe technologie. Wat kunnen we daarvan opsteken?

Het beroemdste voorbeeld van technologie die rechtstreeks uit sciencefiction komt, is de mobiele telefoon. De uitvinder ervan is Star Trek-fan Martin Cooper, een ingenieur die bij Motorola werkte. Een aflevering waarin Captain Kirk een communicator gebruikt om hulp te roepen voor de gewonde Spock, bracht hem op het idee voor wat wij nu dagelijks gebruiken.

Het is meteen ook een van de weinige aanwijsbare voorbeelden, zegt filmwetenschapper Dan Hassler-Forest. Vaak is een innovatie niet zo een-op-een naar een tv-serie, boek of film te herleiden; twee mensen kunnen afzonderlijk van elkaar hetzelfde idee krijgen, of door iets heel anders geïnspireerd zijn dan je zou denken. En dan nog: ‘Mobiele telefonie was heel direct in sciencefiction bedacht, futuristisch en toch concreet, maar zelfs dan zie je dat het in de werkelijkheid een heel andere functie krijgt dan in die fictieve vorm. In Star Trek werkte zo’n telefoonachtig ding heel pragmatisch, en moet je kijken hoe we het inmiddels gebruiken. Het is onvoorspelbaar wat iets gaat doen in het echt.’

Dit essay schreef ik voor MT Magazine. Lees verder >