Foto Bas Losekoot Leon van Halder Radboudumc Kim van de Wetering MTHoe kun je patiënten aanzetten tot een gezonde leefstijl als je daar zelf als ziekenhuismedewerker niet bewust over nadenkt? Niet voldoende, dacht bestuursvoorzitter Leon van Halder. Zijn Radboudumc werkt nu met een programma waarmee medewerkers bewuster omgaan met hun eigen gezondheid en vervolgens die van patiënten.

Sinds een jaar werkt het Radboudumc in Nijmegen met het programma Healthy Professionals, dat medewerkers helpt bewuster om te gaan met hun gezondheid. Zo kunnen ze hun patiënten beter helpen gezond te worden, is de gedachte. Leon van Halder is bestuursvoorzitter van het Radboudumc.

‘Mijn eigen grootste valkuil is dezelfde als die van veel zorgprofessionals: ik moet aangesproken worden op mijn voornemens om me eraan te blijven houden. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om bij een vroege afspraak, zoals vandaag, mijn mindfulnessoefening te laten voor wat het is. Maar ik moet die oefening toch doen, ik voel dat dat goed is. Ik heb gelukkig een aantal mensen om me heen die me vragen: die plannen die je had, ben je daar nog mee bezig?’

Dit artikel schreef ik voor MT Magazine. Lees verder >