Alain Caron interview Kim van de WeteringVoor mijn werk bij AEG/Electrolux/Zanussi schreef ik dit interview met chef-kok Alain Caron, over zijn ervaring met de pannen uit de AEG Gourmet Range.


Chef-kok Alain Caron is een culinair fenomeen; een echte fijnproever van Franse komaf. Hij heeft in de keuken van bekende sterrenrestaurants gestaan, een hele serie kookboeken uitgebracht, gewerkt als culinair journalist en fotograaf en was jurylid van Masterchef. Zijn Franse accent, waarmee hij met graagte allerlei verhalen en anekdotes over zijn vak vertelt, geeft hem nog meer allure. AEG leerde hem kennen op Taste of Amsterdam, waar we hoorden dat hij de Gourmet Range pannen graag gebruikt. Daar wilden we meer van weten natuurlijk. Waar komt zijn passie voor koken vandaan? Waar moet een goede pan aan voldoen? Waarom zijn de AEG pannen zo plezierig om te gebruiken?

Bij moeder in de keuken

De liefde voor koken is bij Alain al vroeg begonnen. “Mijn moeder was half Italiaans en kon koken als de beste; elke maaltijd kookte ze drie gangen. Ik mocht vaak mee naar de markt om al die heerlijke ingrediënten te kopen. Als ik haar dan bezig zag dan dacht ik, wauw, hier gebeurt wat… Het was een soort restaurant in huis.” Inmiddels is hij zelf wereldberoemd chef. Het leukste, nog elke dag, van zijn vak vindt hij om de verschillende kanten van de gastronomie mee te kunnen maken: kookboeken schrijven, culinaire reizen maken, presenteren, bij mensen thuis koken… “Ik voel me heel erg rijk.”

“Een goede pan is héél erg belangrijk.”

Een van zijn vele quotes is “een echte chef heeft niet meer nodig dan vuur en een goed mesje” maar hij zegt er meteen bij dat een goede pan ook héél belangrijk is. En een goede pan wil zeggen: “een pan die regelmatig verwarmt, niet te zwaar is, goede handvatten heeft, visueel mooi is, makkelijk op te ruimen en schoon te maken en die natuurlijk lang te gebruiken is.” Een flinke opsomming. Voldoen de Gourmet Range pannen aan deze criteria?

“Modern, aantrekkelijk, professioneel” – chef-kok Alain Caron over de Gourmet Range

“De AEG pannen zijn mooi om te gebruiken”

“Ik ontdekte de pannen op Taste of Amsterdam en die eerste keer had ik gelijk een goed gevoel. Ze zijn mooi om te gebruiken, hebben een breed assortiment en omdat ze van RVS zijn kunnen ze op alle warmtebronnen; ideaal. Modern, aantrekkelijk en professioneel – zo zou ik het samenvatten.” Zijn favoriete pan is de lage braadpan: “Daar kun je echt van alles mee; bakken, saus reduceren, groente blancheren, noem maar op. Kijk, ik kook veel bij mensen thuis. Goede pannen zijn ook een manier om te laten zien: hij houdt van zijn vak.”

“Mooie spullen moet je mooi houden”

Alain Caron Kim van de Wetering“Mooie spullen moet je onderhouden. Bij pannen betekent dat vooral goed schoonmaken. Het beste is om je pan niet te laten staan maar hem meteen na gebruik schoon te maken, gewoon met sop en een sponsje. Géén harde borstel, dan krijg je lelijke krassen.” En wat als er iets aanbrandt? Een chef-kok van zijn statuur overkomt het niet gauw maar toch kan Alain erover mee praten. “Ik was laatst iets aan het inkoken en terwijl het opstond zat ik naar Herman den Blijker te kijken op televisie. Opeens: rook! Was ik zo afgeleid dat ik het had laten aanbranden en een korst van twee centimeter had.. Wat je dan het beste doet is een beetje water en zout in de pan, nog een keer laten koken, even laten rusten en dan kun je hem makkelijk schoonmaken.”

“Ideaal voor chefs en thuiskoks”

“Mijn ervaring met de Gourmet Range pannen is dat je er mooi egaal in kunt bakken maar ook reduceren, en dat ze niet aanbakken. Dat ze snel warm zijn maar nadien ook snel afkoelen. Ze zijn mooi, niet te zwaar en voldoen aan alle eisen van een goede pan.” Aan te raden dus? Jazeker: “De pannen die ik gebruikt heb, heb ik al aangeraden bij collega-koks. Ik ben enthousiast over de Gourmet Range pannen omdat ik al lang kok ben maar tóch iets extra’s heb ontdekt.”