Het bevalt Henry van Herk en zijn bedrijf Van Herk Bouw B.V. goed in Schoonhoven: “Ik heb altijd het bedrijf aan huis gehad maar dit is eigenlijk nóg leuker,” lacht hij.

Henry van Herk: “Wij zijn er nog gewoon hoor!”

Kim van de Wetering interview OnderNamen Van Herk Bouw

Foto: Aschwin Snel

In juli vorig jaar is Van Herk Bouw B.V. verhuisd van Lopik naar Schoonhoven. Middenin de landelijke omgeving vind je de grote opslag en het kantoor van Henry van Herk. “Dat de mensen ons niet meer vinden in Lopik komt dus omdat we verhuisd zijn, we zijn niet weg door de crisis hoor!” Het gaat juist goed met zijn bedrijf en Henry kijkt graag vooruit: “We komen natuurlijk uit een wat mindere tijd met de bouw maar wij zijn er nog gewoon, en met de sector in zijn geheel gaat het gelukkig weer de goede kant op. We zijn er trots op dat we ons bedrijf hier in Schoonhoven toekomstbestendig hebben gemaakt.”

Het gevoel met buiten

Een paar manieren waarop Van Herk zich op de toekomst richt, zijn investeren in de jonge generatie en brede specialisatie. “We zijn een erkend leerbedrijf; er komen dus jongens tijdens hun opleiding hier het vak leren. Dat is leuk omdat je jezelf scherp houdt als het gaat om kwaliteit, werkprocessen enzovoort en ook omdat je die jongens met het bedrijf mee ziet groeien. Ik heb er nu een aantal rond lopen die hier op die manier zijn binnengekomen. Ik weet dus dat ze goed werk leveren omdat ik ze van het begin heb meegemaakt.”

Anderzijds is Van Herk verzekerd van werk doordat hij in zoveel sectoren werkzaam is – agrarisch, luxe woningen, utiliteitsbouw – en zo veel verschillende diensten biedt: “Nieuwbouw, verbouw, onderhoud; er gaat altijd wel iets door en wij kunnen het allemaal,” zegt hij trots. “De bouw is wel veranderd; prijzen staan onder druk, er is meer concurrentie, minder marge… Dan kun je inderdaad zeggen, het gaat niet goed met de bouw maar je kunt je er ook op aanpassen. Projecten goed voorbereiden en organiseren, efficiënter werken: dan kun je meekomen. En onze klanten vinden het fijn dat we zo flexibel zijn doordat we een platte organisatie hebben en betrokken zijn bij de projecten.”

AB Containers

Henry probeert twee keer per week zelf de bouwplek bezoeken om op de hoogte te zijn en te zien of het gebeurt zoals hij wil. “Dat gevoel met buiten heb ik heel erg; daar gaat het uiteindelijk om.” Voor controle, om contact te houden met de opdrachtgever en ook gewoon omdat het leuk is.

Een groot, nieuw soort project waar Van Herk Bouw nu druk mee bezig is, is een grote bedrijfshal op het nieuwe industrieterrein van Bergambacht. Een uitdaging: “Hier gaat vuilverwerkingsbedrijf AB Containers binnenkort zijn werk doen. Het wordt een gebouw met een duidelijk bovengemiddelde constructieve sterkte. Dat is noodzakelijk voor de werkzaamheden die hierin uitgevoerd zullen worden; de shovels moeten er straks de hele dag heen en weer kunnen rijden.” Maar ook deze uitdaging gaat Van Herk graag aan.

Dit interview verscheen in het juni-nummer (2015) van OnderNamen Lopikerwaard.