De suggesties bij Bol.com, de selectie van meest relevante posts op Facebook – erg handig, maar voor je het weet bepalen al die kunstmatig intelligente systemen je gedrag.

Wie Gmail gebruikt, hoeft binnenkort bijna niet meer te mailen. De nieuwe functie Smart Compose kan op basis van Artificial Intelligence ontzettend veel van wat je wat je wilt schrijven voorspellen. Op Google’s developer conference mei dit jaar werd getoond hoe de feature werkt. Smart Compose doet de suggesties op basis van de geadresseerde, je onderwerp maar ook de context. Als je een mail stuurt aan bijvoorbeeld Jude, stelt Gmail niet alleen als je ‘H’ tikt ‘Hey Jude’ voor, maar als je Jude op vrijdag mailt, zal de functie voorstellen om de mail af te sluiten met ‘prettig weekend’. Je hoeft alleen maar op Tab te drukken om de suggesties over te nemen, en de mail schrijft zich vanzelf.

Op de conferentie werd ook besturingssysteem Android Pie geïntroduceerd, nu beschikbaar op een aantal Android-telefoons. Dit OS doet niet alleen suggesties omtrent de apps die je waarschijnlijk wilt gebruiken, maar stelt ook handelingen voor op basis van je eerdere gebruik. Misschien wil je bijvoorbeeld je moeder bellen, of een rondje rennen met Runkeeper?

Dit artikel schreef ik voor MT.nl. Lees verder >