Dit artikel verscheen op 9/10 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

kim-van-de-wetering-ad-paul-van-vliet-awardTot lang na schooltijd bleven de leerlingen van groep 8 van de Zuilense Aboe Daoedschool vanmiddag in de schoolbanken zitten. Hun klas kreeg vandaag bezoek van Unicef-ambassadeur Paul van Vliet. Hij was daar om een project van Stichting Move te bekijken dat vorig jaar de Paul van Vliet Award kreeg.

Zeven studenten van studievereniging Versatile zitten met de leerlingen aan tafel op de ruime zolder van de school. Ze hebben vandaag met elkaar bedacht dat ze een spelletjesmiddag in een bejaardentehuis gaan organiseren, met gezonde hapjes.

Rolmodel
In vijf middagen, ongeveer eens per maand, leren de studenten de kinderen en hun wijk kennen. Op hun beurt maken de achtstegroepers kennis met de universiteit. ,,Move werkt vooral in aandachtswijken, waar niet alle kinderen per se weten wat studeren precies is”, zegt studente Aldith Pasveer (20). ,,Verder willen we ze vooral laten zien wat ze allemaal kunnen, daarom doen ze bijna alles in het project zelf.”
Meryam (11), Yasmin (11) en Hafsa (12) blijven met plezier langer op school voor het leuke project. Ze mogen veel doen, zoals buurtbewoners interviewen over de wijk. Voor kinderen is het leuk om er te wonen, zeggen de meisjes. Er zijn veel speelplaatsen, maar voor ouderen is er weinig. ,,En zij hebben ook recht op leuke dingetjes”, zegt Yasmin (11) ernstig. Daarom organiseren ze in februari de spelletjesmiddag in een nog te kiezen bejaardentehuis.

Unicef
Tussen de kinderen en studenten zit Paul van Vliet naar alle ideeën te luisteren. De naar hem vernoemde ‘award’ is bedoeld voor organisaties die zich inzetten voor Nederlandse kinderen in moeilijke omstandigheden, legt hij uit. ,,Veel mensen denken bij Unicef aan ver weg, maar we zijn er ook voor kinderen hier”, zegt de ambassadeur. “Ik ben elke keer als ik een project bezoek verwonderd over waartoe mensen in staat zijn. In dit project zowel de studenten, die zich inzetten voor de wereld buiten de universiteit, als de kinderen, die zien: dit kan ik allemaal.”
De kinderen en studenten komen nog één keer bij elkaar om de laatste dingen te plannen voor de sport- en spelletjesmiddag, die 20 februari zal plaatsvinden.