Dit artikel verscheen op 15 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.

schermafbeelding-2018-02-07-om-12-39-4221 mensen uit Utrecht en omgeving deden vandaag, op de somberste dag van het jaar, mee aan de Mind Blue Monday Run Utrecht om aandacht te vragen voor depressie. Met de loop werd volgens de website van het evenement 3.095 euro opgehaald.

De eerste hardlopers komen binnen bij de finish. Ze mochten kiezen of ze 5 km renden, of nóg een rondje deden en 10 km op hun naam mochten schrijven. Lisette Soethof (23) staat met een paar andere deelnemers uit te puffen. Ze kreeg meteen een steek in haar kuit, lacht ze, maar daarna ging het goed. In haar omgeving hebben verschillende mensen last van psychische klachten en zelf kampte ze op haar vijftiende met een depressie. „Een depressie is iets wat je snel wegpraat”, zegt ze als ze een beetje op adem is gekomen. „Het is belangrijk dat het bespreekbaar wordt gemaakt.”

Vandaar dat ze meedoet aan de sponsorloop van stichting Mind. Volgens Mind heeft ruim veertig procent van de Nederlanders ooit last gehad van psychische klachten. Daarom organiseert de stichting verschillende Blue Monday Runs om aandacht te vragen voor depressie en om geld op te halen voor betere hulp. Mind stelt al het ingezamelde geld van deze Blue Monday Run beschikbaar voor het uitbreiden en doorontwikkelen van de supportgroepen van de Depressie Vereniging. Voor € 200,- kan een persoon het hele jaar deelnemen aan zo’n groep.

Hardlopen helpt
Eleanor Crick (24) organiseerde de sponsorloop in Utrecht, in natuurgebied Rhijnauwen waar ze zelf ook graag loopt. Ze heeft jaren last gehad van depressies. „Ik wil mensen inspireren om meer te bewegen. Hardlopen helpt tegen depressie”, zegt ze. Ze kan vaak piekeren. „Hardlopen zwakt die gedachtes af, je komt meer in je lichaam.”

De hemel is grijs op deze Blue Monday en er hangt miezer in de lucht, maar Maaike Pauwels (45) vindt het lekker loopweer. „Veel zuurstof in de lucht”, zegt ze. Last van psychische klachten heeft ze sowieso niet, maar ze voelt zich wel beter en fitter na het hardlopen. „Het is voor iedereen goed”, vindt ze.

Leonieke Bijvoet (48) en Sharmila Basdew (45) staan samen bij de finish. Ze zijn vrolijk dat ze de ronde tot een goed einde hebben gebracht. Basdew is jarenlang depressief geweest en voelt zich beter nu ze veel aan sport doet, zoals hardlopen. „Een depressie kan iedereen overkomen”, zegt Bijvoet. “Het stigma moet eraf. Als we allemaal wegkijken, kunnen we er ook niks aan doen.”