Dit artikel verscheen op 9/10 januari online en in print in AD Utrechts Nieuwsblad.victor-reinier-speelgoedwinkel-ad-kim-van-de-wetering

Victor Reinier en Klaas van Kruistum openen vanavond op station Utrecht Centraal de SpeelGOEDwinkel. In deze pop-upstore zijn de hele week workshops van TeamUp, een project dat gevluchte kinderen in Nederland ondersteunt door middel van sport en spelletjes.

De SpeelGOEDwinkel en TeamUp zijn een gezamenlijk initiatief van War Child, Save the Children en Unicef. Voor de opening van de winkel gaan tv-presentator Klaas van Kruistum en acteur/regisseur Victor Reinier samen met het publiek onderling de strijd aan. Ze spelen het zogenoemde ‘chaosdoelenspel’. Degene die wint, mag de winkel officieel openen.

Het zal voor het publiek misschien vooral een leuk en chaotisch spel lijken, maar er zit een dieperliggend doel achter, zegt Esmee Goedmakers van War Child. In het project TeamUp doen naar Nederland gevluchte kinderen mee met sport-, spel- en dansactiviteiten. „Het zijn leuke activiteiten. Ondertussen zijn ze gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling en de gedragsvaardigheden van deze kinderen”, zegt Goedmakers.

De vrijwilligers van TeamUp spelen bijvoorbeeld de hoepeldans. Dat is een soort stoelendans waarbij de een na de andere hoepel wordt weggehaald. „Ze moeten met steeds meer kinderen in een hoepel staan. Daardoor leren ze omgaan met intimiteit, tegengestelde belangen en leren ze zich aan de regels te houden”, legt Goedmakers uit.

Een groep vrijwilligers gaat op vaste tijden naar twintig opvanglocaties in Nederland. Dat doen zij steeds in dezelfde samenstelling. Goedmakers: „Op deze manier bieden ze de kinderen structuur, ontspanning en veiligheid. Dat is precies waar ze behoefte aan hebben. Deze kinderen hebben veel meegemaakt en eenmaal in Nederland is nog alles onzeker. Onze activiteiten leren ze omgaan met bijvoorbeeld angst, stress en boosheid die ze voelen. We horen vaak van vrijwilligers dat de kinderen erg teruggetrokken zijn als ze komen, en gaandeweg steeds blijer worden en meer zelfvertrouwen krijgen.”

Victor Reinier heeft gezien dat het echt werkt. : ,,Ik ben juist ambassadeur geworden van War Child vanwege dit soort projecten. Het is hartstikke goed dat TeamUp zich inzet voor deze groep kinderen”, legt hij uit. ,,Ik heb de vrijwilligers wel eens aan het werk gezien in een azc. Soms zie je een kind dat enorm in zijn eigen wereld verdwijnt, en door een activiteit weer helemaal open gaat staan. Dat is echt bijzonder. Door de enorme steun van de Nationale Postcode Loterij konden er afgelopen jaar meer locaties open. Maar daardoor zoeken we nu nieuwe vrijwilligers”, voegt hij eraan toe.

De drie organisaties achter TeamUp werken al jaren met deze methode in oorlogsgebieden. Zij zagen dat het werkte. Behalve op de opvanglocaties draait TeamUp nu als pilot op zeven basisscholen. Want ook daar wordt de vraag gesteld, hoe er het best kan worden omgegaan met nieuwkomers, zegt Goedmakers.

In de SpeelGOEDwinkel in Utrecht willen de organisaties het publiek laten ervaren wat ze de naar Nederland gevluchte kinderen leren. De SpeelGOEDwinkel is tot en met zondag 28 januari gevestigd in de pop-upstore, die is gelegen tussen spoor 8/9 en 10/11 op Utrecht Centraal Station. De hele week vinden hier diverse workshops plaats, waarvan sommige worden begeleid door bekende Nederlanders.

De opening met Victor Reinier en Klaas van Kruistum is vanavond om 19.00 uur. Victor Reinier schat zijn kansen om de pop-upstore te mogen openen groot in. ,,Ik heb het spel nog nooit eerder gespeeld, maar dat ga ik dik winnen natuurlijk”, zegt hij vol bravoure.